Markus Bohlin

Markus är forskningsledare för forskning inom industriell effektivitet och automation på SICS Västerås. Det innebär ett övergripande ansvar för att koordinera projekt inom området och att långsiktigt bygga samarbetsrelationer samt planera för finansiering av forskningsområdet. Markus handleder även doktorander, vilket är oerhört viktigt för att hänga med i ny forskning och nya tankesätt, men också ett sätt att utvecklas som person och som ledare.

Markus har sedan barnsben haft ett stort intresse för datorer och hur de fungerar. Han valde att plugga datavetenskap på Mälardalens högskola då han tyckte att utbildningen passade bra och var riktigt spännande. Han har alltid sökt efter stora utmaningar och intresset för att forska väcktes under högskoleutbildningen. SICS var välkända och Markus blev imponerad över forskarnas kompetens och resultat. Efter ett lyckat exjobb hos SICS fick han en möjlighet att doktorera på MDH via SICS. Hans forskningsintresse ligger främst i att göra industrin mer konkurrenskraftig; mer specifikt har han forskat på optimering och analys av tågtrafiksystem och verifiering och validering av inbyggda system. Markus är idag docent på MDH och adjungerad professor på KTH.

Resultatdrivet är starkt hos Markus och syns både i hans arbete och i hans fritidsaktiviteter. ”Jag tycker om att lära mig nya saker, att se resultat och att kunna förbättra dem. Ett tag var jag väldigt intresserad av matlagningsmetoden sous-vide som är det mest perfekta sättet att tillaga kött på. Just nu är jag intresserad av ölbryggning och löpning.” Vintern och våren har ägnats åt renoveringar och trädgårdsarbete vid villan som han delar med frun Veronica och barnen Idun och Verner.

Markus har nu jobbat hos SICS i 19 år och beskriver arbetsplatsen som inspirerande. ”Här får man arbeta med spjutspetsforskning samtidigt som man arbetar med faktiska industriella problem. SICS är en flexibel arbetsplats med väldigt lite byråkrati vilket gör det enkelt att göra ett bra jobb. Mitt jobb här är mångsidigt, utmanande och ger en stor frihet i att forska på det som jag tycker är mest intressant. Men det bästa är att få arbeta med trevliga och väldigt kompetenta människor som alltid är öppna för djupa diskussioner om såväl forskning som privata intressen.”